27 kwietnia 2022

Wszystko o opakowaniach gastronomicznych

opakowania-gastronomiczne

Opakowania gastronomiczne zyskały na znaczeniu podczas pandemii covid-19, ponieważ większość firm oferowała dania tylko na wynos. Kiedy lokale gastronomiczne zostały ponownie otwarte, klienci w obawie przed zakażeniem nadal woleli korzystać z cateringu. Nowa rzeczywistość wymogła na właścicielach lokali to, aby opakowania gastronomiczne były sterylne i zatrzymywały bakterie i wirusy przed dostaniem się do jedzenia.

Opakowania gastronomiczne – jakie są rodzaje?

Do pakowania żywności stosuje się bardzo często opakowania wykonane z tworzywa sztucznego. Jest to polietylen, polipropylen oraz styropian. Są to materiały, które sprawdzają się do utrzymania temperatury dań na wynos. Są wprawdzie bardzo lekkie i wytrzymałe, jednak materiały te rozkładają się bardzo powoli. Są sztywne i ciężko je złożyć, a przy tym zajmują dużo miejsca. Sprawdza się w dużych lokalach gastronomicznych.
Opakowania gastronomiczne hurtownia oferuje także z kartonu. Są doskonałe do wszelkiego rodzaju fast-foodów, takich jak hamburgery, zapiekanki, pizze, hot-dogi. Świetnie sprawdzą się do pakowania pączków, czy ciast, ponieważ pozwolą dostarczyć je do odbiorcy w nienaruszonym stanie. Główną zaleta tych opakowań jest fakt, że łatwo je poddać recyklingowi, więc są bardzo ekologiczne. Mogą być także doskonałym nośnikiem reklamy i łatwo je spersonalizować biorąc pod uwagę konkretny biznes. Opakowania kartonowe produkowane są z tektury, która jest dopuszczona do bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Na co zwracać uwagę, wybierając opakowania gastronomiczne?

Główną rolą pojemników jednorazowych jest ochrona serwowanych dań przed czynnikami zewnętrznymi i utratą ciepła. Powinny również uniemożliwiać wysypanie się lub przemieszczanie zawartości w trakcie transportu. Opakowania gastronomiczne hurtownia oferuje jedynie z atestami, które dopuszczają je do kontaktu z żywnością. Dobre opakowania zatrzymują wewnątrz tłuszcz i nie dopuszczają do powstawania tłustych plam na zewnątrz.
Istotna jest także wielkość opakowań, które dostosowane są do wielkich i małych porcji. Mogą być one dwudzielne, trójdzielne, mieć praktyczne. zamknięcia.

Główne funkcje opakowań do gastronomii

Pojemniki te maja przede wszystkim funkcje ochronne, ponieważ doskonale zabezpieczają dania podczas transportu. Kontrola wielkości porcji jest ułatwiona, podobnie jak pakowanie. Pozwala to na optymalizację czasu pracy w kuchni. Wiele firm wykorzystuje opakowania gastronomiczne, ze względu na dużą powierzchnię, do reklamy i do budowania wizerunku swojej firmy.